فهرست مطالب

فصلنامه تحقیقات اقتصاد و توسعه کشاورزی ایران
سال پنجاه و یکم شماره 3 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/06/26
  • تعداد عناوین: 15
|
  • ساناز کریمی فرد، رضا مقدسی*، سعید یزدانی، امیر محمدی نژاد صفحات 377-392

    گرم شدن زمین و تغییر اقلیم از مهم ترین مسایل زیست محیطی جهان است. در ایران نیز ناپایداری شرایط اقلیمی، عدم توزیع یکنواخت زمانی- مکانی بارش و تغییرات نابسامان دمای هوا، بکارگیری شیوه های مقابله با خشکسالی ضروری است. همچنین سال های اخیر، کاهش میزان بارش و افزایش دمای هوا مشکلاتی را در بخش کشاورزی و سودآوری محصولات زراعی به وجود آورده است. در این مطالعه، به بررسی حساسیت سودآوری محصولات کشاورزی نسبت به نوسان متغیرهای اقلیمی در استان خوزستان بر مبنای داده های ترکیبی دوره 1392-1372 پرداخته شد. نتایج نشان داد، نوسان متغیرهای اقلیم به کاهش سود اقتصادی به میزان 01/58154 هزار ریال در هکتار منجر شده است و سهم رشد متغیرهای اقلیمی بر عملکرد محصولات نشان دهنده بالا بودن سهم بارندگی می باشد. با توجه به نتایج تحقیق پیشنهاد می شود، با توجه به آسیب پذیری کشور نسبت به پدیده تغییر آب و هوا، آموزش کشاورزان در جهت مقابله با کاهش سودآوری محصولات صورت گیرد. ایجاد نظام بیمه محصولات کشاورزی نیز برای تثبیت درآمد ناشی از عملکرد محصول می تواند این امر را تقویت کند.

    کلیدواژگان: حساسیت سودآوری، نوسان اقلیم، درجه حرارت، بارندگی
  • وحیده انصاری*، فرزانه حسنی دیارجان، حبیب الله سلامی صفحات 393-412

    اعتقاد بر این است که پراکندگی قطعات زمین و کوچک بودن آنها سبب بهره وری پایین و هزینه بالای تولید می شود و کاهش درآمد خالص کشاورزان را در پی دارد.  یکی از مناطقی که در آن پراکندگی زمین های زراعی تا حد زیادی به چشم می خورد، استان گیلان است. لذا، در این مطالعه هدف اصلی برآورد اثر پراکندگی زمین های کشاورزی بر هزینه تولید گندم دیم در استان گیلان می باشد. به این منظور، اطلاعات مربوط به تولید و هزینه کشت این محصول از طریق تکمیل پرسشنامه از دو منطقه دیلمان و ملکوت در استان گیلان، برای سال 1394 جمع آوری شد. رهیافت تابع هزینه غیرمستقیم مورد استفاده قرار گرفت و بهترین فرم تابعی با استفاده از معیارهای اقتصادسنجی انتخاب شد. بر اساس پارامترهای برآورد شده ی الگوی انتخابی، اثر متغیرها از جمله تعداد قطعات زمین بر هزینه متوسط تخمین زده شد. نتایج نشان داد فرم تابعی ترانسلوگ مناسبترین فرم برای بیان تکنولوژی تولید محصول گندم در منطقه مورد مطالعه می باشد. همچنین، نتایج تایید می کند که پراکندگی اراضی زراعی باعث افزایش هزینه متوسط تولید گندم می شود. به علاوه، مقدار برآورد شده کشش مقیاس نیز حاکی از وجود بازده افزایشی در تکنولوژی تولید گندم است. بر اساس یافته های این تحقیق، سیاست یکپارچه سازی اراضی و افزایش مقیاس، به عنوان راهکاری برای کاهش هزینه متوسط تولید پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: پراکندگی اراضی، هزینه های تولید، فرم های تابعی، گندم، استان گیلان
  • زینب میراکبری، سید مجتبی مجاوریان*، حامد رفیعی، حمید امیرنژاد صفحات 413-427

    هدف اصلی این تحقیق، طراحی الگویی برای ارزیابی و بخش بندی بازار بین المللی پسته به منظور شناسایی فرصت های ایران در این بازارهاست. در این مطالعه، بررسی ساختار بازار، وضعیت رقبا در بازار، دسترسی به بازار و تطابق فرهنگی و سیاسی کشورها، برای سال های 2016-2001 شاخص هایی را جهت خوشه بندی بازارهای هدف در این بازارها فراهم می کنند. با بهره گیری از روش های خوشه بندی فراابتکاری، تقسیم بندی بازار بین المللی پسته صورت گرفت و خوشه های همگن صادراتی برای بازارهای هدف ایران استخراج گردیدند. در این پژوهش، با استفاده از الگوریتم خوشه بندی کامینز، الگوریتم ترکیبی کامینز و کلونی مورچگان و الگوریتم ترکیبی کامینز و سلسله مراتبی، به خوشه بندی کشورهای هدف صادرات پسته ایران پرداخته شد. مقایسه نتایج حاصل از سه روش خوشه بندی نشان داد که در الگوریتم ترکیبی کامینز و سلسله مراتبی، خوشه های حاصل، خطای کمتری را نشان می دهند. بر اساس نتایج حاصل از شاخص های دیویس - بولدین، چو - سو و ضریب نیمرخ، پنج خوشه برای کشورهای هدف صادراتی ایران جهت صادرات پسته شناسایی شدند که با سیاستگزاری یکسان در قبال کشورهای موجود در هر خوشه و سیاستگزاری متفاوت در کشورهای هدف خوشه های مختلف، می توان کارایی سیاست های صادراتی را افزایش داد.

    کلیدواژگان: صادرات پسته، مزیت رقابتی، الگوریتم کلنی مورچگان، کشورهای هدف، خوشه بندی
  • فرشاد محمدیان*، احمد سام دلیری صفحات 429-441

    با توجه به اهمیت استراتژیک تولید گندم در کشور، به کارگیری بهینه نهاده ها و برنامه ریزی در جهت افزایش کارایی تولید آن ضروری است. مطالعه حاضر با هدف بررسی و تحلیل انواع کارایی فنی، تخصیصی، اقتصادی، درآمد و سودآوری کشاورزان گندمکار محدوده مطالعاتی روانسر-سنجابی کرمانشاه با استفاده از روش تحلیل پوششی داده ها (DEA) صورت گرفته و اطلاعات مورد نیاز به روش طبقه بندی تصادفی و تکمیل 100 پرسشنامه در سال زراعی 97-1396 جمع آوری شده است. نتایج مطالعه نشان داد که متوسط کارایی فنی، مدیریتی، مقیاس، تخصیصی، اقتصادی، درآمد و سودآوری به ترتیب 2/70، 5/74، 4/94، 90، 2/67 ، 5/73 و 9/26 درصد و بیانگر عدم موفقیت کشاورزان محدوده در تولید اقتصادی گندم و سودآوری بوده است. همچنین، 74 درصد کشاورزان مورد بررسی در بازده افزایشی، 18 درصد در بازده کاهشی و تنها 8 درصد در بازده بهینه نسبت به مقیاس فعالیت می کنند که پیشنهاد افزایش مقیاس تولید در جهت افزایش کارایی منطقی به نظر می رسد. لذا، به دولت و مسیولان ذی ربط پیشنهاد می شود زمینه ارتباط کشاورزان موفق و انتقال تجربیات و روش های مورد استفاده آنان به سایرین را فراهم و با ارایه خدمات ترویجی و انتقال جدیدترین یافته های مراکز تحقیقاتی در زمینه استفاده بهینه از نهاده ها، کشاورزان را یاری کنند.

    کلیدواژگان: کارایی، تحلیل پوششی داده ها (DEA)، گندم، روانسر-سنجابی
  • رضا شاکری بستان آباد*، محسن صالحی کمرودی صفحات 451-467

    طیف وسیع عوامل موثر بر رشد در مبانی نظری و مطالعات تجربی و ضعف روش های متعارف موجب شده است که مطالعات تنها بر یک جنبه از الگوهای رشد نظری و تجربی تمرکز کنند. این مساله، نااطمینانی در خصوص تصریح یا ترکیب متغیرها در الگو و ضرایب برآورد شده را به همراه دارد. این نااطمینانی می تواند منجر به تورش و عدم کارایی در برآورد ضرایب شود که نتیجه آن، پیش بینی های نامناسب و استنتاج آماری اشتباه است. از این رو، در مطالعه حاضر با استفاده از روش میانگین گیری بیزین، تاثیر مهم ترین عوامل موثر بر رشد بخش کشاورزی ایران در دوره زمانی 96-1357 بررسی شده است. با استفاده از این رهیافت، تمام زیرالگوهای ممکن با استفاده از متغیرهای مطالعه برآورد می شود و سپس، ضریب هر متغیر در تمامی الگوها میانگین گیری می شود. وزن ها در این میانگین گیری، بر اساس قاعده بیز یا احتمال پسین هر الگو تعیین می شود. بدین منظور، در این مطالعه 2048 الگوی متفاوت برآورد شد. نتایج مطالعه نشان داد که سرمایه گذاری، توسعه مالی و درآمدهای نفتی به ترتیب با احتمال تاثیر 81/0، 67/0 و 42/0، مهم ترین متغیرهای موثر بر رشد بخش کشاورزی هستند و همچنین، نرخ رشد واردات محصولات کشاورزی با احتمال تاثیر 90/0 بیشترین تاثیر منفی را بر رشد ارزش افزوده این بخش دارد. از این رو، سرمایه گذاری و تامین بودجه تولیدکنندگان، توجه به تولیدات داخلی و تنظیم سیاست های تجاری در زمینه واردات باید در اولویت سیاست گزاری و برنامه ریزی این بخش قرار بگیرد.

    کلیدواژگان: مدل رشد اقتصادی، رشد بخش کشاورزی، قاعده بیز، میانگین گیری بیزین، الگوریتم های انتخاب گام به گام
  • محمدرضا پاکروان چروده* صفحات 469-485

    امروزه، موضوع تامین امنیت غذایی گروه های آسیب پذیر یکی از مهم ترین چالش ها در سطح بین المللی محسوب می شود. پناهندگان، به عنوان یکی از این گروه های آسیب پذیر، همواره مورد توجه دولت ها بوده و بهبود وضعیت امنیت غذایی آنان در بسیاری از کشورهای در حال توسعه و توسعه یافته اهمیت بسزایی دارد. در مطالعه پیش رو، وضعیت امنیت غذایی پناهندگان افغان در مناطق جنوب تهران و عوامل موثر بر آن در سال 98-1397 بررسی شد. داده های موردنیاز از طریق تکمیل پرسشنامه استاندارد HFIAS و پرسش های مرتبط با متغیرهای اقتصادی-اجتماعی جمع آوری شد. به منظور بررسی ارتباط بین عوامل اقتصادی-اجتماعی از روش رگرسیون لاجستیک استفاده شد. نتایج مطالعه نشان داد که 7/88 درصد از پناهندگان افغان در منطقه هدف با ناامنی غذایی مواجه هستند و شیوع ناامنی غذایی متوسط (7/40 درصد) بیش از حالت خفیف و شدید است. همچنین، برآورد مدل رگرسیون لاجستیک نشان داد که متغیرهای سن سرپرست خانوار، اشتغال سرپرست خانوار (دایم یا فصلی)، گروه درآمدی (گروه های درآمدی متوسط و زیاد)، تعداد شاغلین و پس انداز شخصی ارتباط معکوس و معناداری با شیوع ناامنی غذایی در بین خانوارهای پناهنده افغانی دارند. در طرف مقابل، متغیرهای دارای بودن فرزند بزرگتر از 18 سال، تعداد فرزند پسر و مصرف دخانیات ارتباط مستقیم و معناداری با شیوع ناامنی غذایی دارند. در نتیجه، بر اساس مطالعه متغیرهای اجتماعی- اقتصادی  بین این متغیرها و سطح ناامنی غذایی خانوارهای پناهنده افغان و ارتباط معنی داری وجود دارد. همچنین، بر اساس یافته ها، می توان توسعه فرصت های شغلی، تسهیل دسترسی به امکانات بانکی کشور، آموزش های لازم در جهت کاهش مصرف دخانیات و کاهش محدودیت های شغلی را پیشنهاد نمود.

    کلیدواژگان: امنیت غذایی، پناهنده افغان، متغیرهای اقتصادی-اجتماعی، تهران، ایران
  • افسانه نیکوکار*، الهه فاضلی حق پناه صفحات 487-498
    هدف از این مطالعه، شناسایی عوامل موثر بر تمایل به پرداخت شهروندان مشهد برای دمنوش های گیاهی بود. داده ها به روش پیمایشی و با تکمیل 368 پرسشنامه به روش نمونه گیری تصادفی ساده از میان شهروندان مشهد، در بهار و تابستان سال 1396 جمع آوری شد. به منظور شناسایی عوامل موثر بر تمایل به پرداخت مصرف کنندگان، از روش ارزش گذاری مشروط و برآورد الگوی لاجیت ترتیبی استفاده شد. تحلیل داده ها نشان داد که 50 درصد مصرف کنندگان، تمایل به پرداخت 5 الی 25 درصد هزینه بیشتر برای خرید دمنوش های گیاهی داشته اند. نتایج برآورد الگو نشان داد که درآمد خانوار، آگاهی از خواص درمانی، بسته بندی، نداشتن اسانس، نحوه عرضه، داشتن برچسب اطلاعات، جنسیت زن و سطح تحصیلات مصرف کنندگان، اثر مثبت و معنی دار و سن، بعد خانوار، کیفیت، فرآوری و قیمت دمنوش ها اثر منفی و معنی دار بر تمایل به پرداخت داشته اند. بنا بر نتایج، با استفاده از برچسب اطلاعات درباره محصول، بسته بندی مناسب و همچنین، آگاهی بخشی درباره خواص و نحوه مصرف محصول، می توان احتمال تمایل به پرداخت بیش از 15 درصد هزینه اضافی برای دمنوش های گیاهی را به ترتیب به اندازه 71، 36 و 42 درصد افزایش داد.
    کلیدواژگان: دمنوش های گیاهی، تمایل به پرداخت، مشهد، الگوی لاجیت ترتیبی
  • سلیل بکان، رمضان جهانیان*، پریسا ایران نژاد صفحات 499-512
    یکی از عوامل محرکه موتور توسعه اقتصادی و اجتماعی در فرایند توسعه جوامع، کارآفرینی است. ضرورت پایداری کارآفرینی به اندازه خود مقوله کارآفرینی اهمیت دارد. امروزه، بر خلاف گذشته با تغییرات روزانه و حتی لحظه به لحظه نیازهای جوامع بشری روبه رو هستیم و همچنین، یکی از مهم ترین دغدغه های مسیولان کشور معضل بیکاری و عدم آموزش مهارت های کافی به فراگیران می باشد که بسیار حایز اهمیت است. یکی از مهم ترین و اساسی ترین دغدغه مسیولان کشور در سال های اخیر، بیکاری است که یافتن راه حل برای این دغدغه حایز اهمیت می باشد. این موضوع به طور خاص در بخش کشاورزی که نیروی انسانی جویای کار دانش آموخته و غیر آن را در خود جای داده است، از اهمیت بیشتری برخوردار است. نظریه های موجود درباره روابط بین آموزش و پرورش و کارآفرینی می تواند مثبت و هنجارگرا باشد. رویکردهای مثبت می کوشد به توزیع روابط مشاهده شده بین آموزش و پرورش و کار و چگونگی تکوین آن ها بپردازد. برعکس، رویکرد هنجارگرا تمایل دارد که بر روابط بین آموزش و پرورش و کار آن طور که باید باشد تکیه کند. به این معنی که نظریه های هنجارگرا بر رویکردی اخلاقی یا معنوی نسبت به این مساله تاکید دارد. در نظریه های مثبت گرا که نظریه سرمایه انسانی یکی از آن ها می باشد؛ ساده ترین توضیح را درباره رابطه بین آموزش و پرورش و کارآفرینی ارایه می دهد. این تحقیق با هدف اصلی شناسایی مهم ترین شاخص های توسعه کارآفرینی پایدار در نظام آموزشی و اولویت بندی مولفه های آنها شکل گرفت. پژوهش حاضر از نوع توصیفی-پیمایشی و ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه و جامعه آماری خبرگان بوده که به روش دلفی دو مرحله ای انجام پذیرفت. جامعه آماری خبرگان شامل کارشناسان و متخصصان و آموزشی بود و روش نمونه گیری به شیوه غیرتصادفی از هدفمند بود که 12 مصاحبه صورت گرفت. با توجه به نتایج دو مرحله ای دلفی و اجماع اعضای پانل و رسیدن به اشباع نظری، 80 شاخص از نظر خبرگان مشخص شدند. در بین مولفه های توسعه کارآفرینی پایدار مولفه های "عوامل فردی" و "عوامل اقتصادی" بالاترین میانگین (بالاترین اولویت) را دارد و مولفه های "عوامل فرهنگی" و " عوامل سیاسی" کمترین رتبه (پایین ترین اولویت) را به خود اختصاص می دهد. نظام آموزشی که عامل اصلی تربیت نیروی انسانی متخصص می باشد برای جا نماندن از تغییرات سریع جهانی و بقا و رشد در این عرصه و نیز حل معضل بیکاری باید به سرعت و با هدف گذاری درست حرکت کند.  با توجه به یافتن مولفه ها و شاخص هایی توسعه کارآفرینی پایدار، انتظار می رود نظام آموزشی بتواند با تمرکز بر توسعه کارآفرینی پایدار در راستای یافتن راه حل های کاربردی بیکاری،گام های موثری را بردارد.
    کلیدواژگان: کارآفرینی، توسعه کارآفرینی، توسعه پایدار، نظام آموزشی کشور
  • مصطفی زندی نسب، سید محمدباقر جعفری*، مهدی فرمانی صفحات 513-530

    هدف از پژوهش حاضر ارایه مدلی برای تبیین پیشایندهای قصد خرید محصولات کشاورزی ارگانیک با تمرکز بر نقش تصویر فروشگاهی بود. پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر نحوه گردآوری داده ها، توصیفی است. جامعه آماری پژوهش کلیه مصرف کنندگان محصولات کشاورزی ارگانیک فروشگاه های بیونشان در شهر تهران بودند که در دوره جمع آوری داده ها (فروردین 1398) از محصولات این شرکت استفاده کرده اند. 384 نفر به عنوان نمونه و به روش نمونه گیری دردسترس انتخاب شدند. روایی محتوا، روایی سازه و روایی همگرا برای پرسشنامه بررسی شد. برای بررسی پایایی از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد، که این ضریب برای کل پرسشنامه 787/0 به دست آمد. نتایج پژوهش نشان داد تصویر قیمتی، تصویر برند و ریسک درک شده بر تصویر فروشگاهی محصولات کشاورزی ارگانیک تاثیر معنادار داشت. همچنین، تصویر فروشگاهی بر کیفیت درک شده و ارزش درک شده این محصولات تاثیرگذار بود و کیفیت درک شده بر ارزش درک شده و قصد خرید محصولات کشاورزی ارگانیک تاثیر معنادار داشت. در نهایت، ارزش درک شده بر قصد خرید محصولات کشاورزی ارگانیک تاثیر معنادار داشت. بنابراین، تصویر فروشگاهی و تصویر برند با کاهش ریسک درک شده مشتریان می تواند باعث افزایش سهم بازار شرکت شده و با ارایه قیمت پایین تر مصرف کنندگان را به سمت این محصولات سوق دهد.

    کلیدواژگان: محصولات کشاورزی ارگانیک، تصویر فروشگاهی، قصد خرید، مصرف کنندگان
  • مجتبی پالوج، رسول لوایی آدریانی* صفحات 531-550

    زنجیره های یکپارچه تولید گوشت مرغ در کشور نمونه ای از زنجیره های تامین و ارزش عمودی هستند که حلقه های آن ها در یک ساختار با مدیریت واحد اداره می شوند. این زنجیره ها در هر یک از حلقه های خود با آسیب هایی مواجه اند که بر عملکرد آن ها اثرگذار است. این پژوهش با هدف آسیب شناسی زنجیره های یکپارچه تولید گوشت مرغ در استان مازندران اجرا شده است. بدین منظور، زنجیره های زربال، آفاق طیور و اجداد مازندران به شیوه کیفی بررسی شدند. داده های مورد نیاز با استفاده از تکنیک های مشاهده غیرمشارکتی و مصاحبه نیمه ساختاریافته از ذی نفعان، مدیران و کنشگران این زنجیره ها (19 نفر) به صورت هدفمند جمع آوری شد. در فرآیند تحلیل داده ها، ابتدا توصیفی از ساختار هر زنجیره ارایه شد و سپس کدگذاری و تفسیر نتایج با استفاده از تحلیل محتوای کیفی صورت گرفت. نتایج نشان داد که شرکت پشتیبانی امور دام با اتخاذ سیاست‏های ناکارآمد، بیشترین آسیب ها را برای زنجیره ها در پی داشته است. این سیاست ها سراسر زنجیره ها را در بر می گیرند و به طور منحصربه فردی حلقه بازار را هدف قرار می دهند. در واقع، اگرچه زنجیره ها در در خصوص نهاده ها، قراردادهای همکاری و قوانین دچار چالش هستند، اما به دلیل اتخاذ سیاست های ناکارآمد توسط شرکت پشتیبانی امور دام در حلقه بازار با چالش جدی تری مواجه اند.

    کلیدواژگان: زنجیره های یکپارچه تولید، آسیب شناسی، گوشت مرغ
  • محمدامین بهمنی بهلولی، محمدهاشم موسوی حقیقی*، سید نعمت الله موسوی صفحات 551-564

    کاهش منابع آبی کشور معضلی است که اثر خود را در حوزه های مختلف مانند آب و هوا، کشاورزی، پوشش گیاهی، حیات وحش و جنگل نشان می دهد و در این تحقیق، با بهره گیری از رویکرد سیستمی و کل نگر پویایی شناسی  سیستم به بررسی و تحلیل ارتباط پویای میزان آب شهرداری و فضای سبز شهری در شهرستان زرقان پرداخته خواهد شد. این الگوی  سیستمی با نرم افزار  Vensim Dssمورد شبیه سازی و تحلیل قرار گرفته است. نتایج کلی شبیه سازی و سناریوها نشات از این دارد که جزایر گرمایی و ساخت و ساز جزء مهم ترین عوامل موثر بر افزایش مصرف آب در سیستم می باشند. مهم ترین عوامل اثرگذار بر کاهش مصرف آب، نوع و میزان مصرف آب پوشش گیاهی در شهرداری زرقان است. بنابراین، بازه زمانی پژوهش به صورت سالانه وشبیه سازی در مدل از سال 1385به مدت بیست سال صورت گرفته است.داده های واقعی از سال 1385 الی 1395برداشت گردیده است. در این راستا، نتایج کمی الگو  بیان می دارد چنانچه بتوان میزان مصرف آب با روش های تعریف شده در هر متر مربع را به میزان40 درصد کاهش داد، 42 میلیون متر مکعب در میزان کل آب در بازه 20 ساله شبیه سازی صرفه جویی می شود.

    کلیدواژگان: مصرف آب، پویایی شناسی سیستم، فضای سبز شهرداری، شهرستان زرقان
  • محمد شوکتی آمقانی، خلیل کلانتری*، علی اسدی، حسین شعبانعلی فمی، علی اکبر براتی صفحات 565-585

    وجود بی‏نظمی در مالکیت و الگوی پراکنش اراضی کشاورزی به عنوان یکی از مهم ترین چالش‏های توسعه پایدار کشاورزی است که می‏تواند منجر به افزایش هزینه تولید، اتلاف وقت کشاورزان و کاهش راندمان تولید شود. از این رو، تحقیق حاضر با هدف تحلیل پیامدهای خردی و پراکندگی اراضی کشاورزی در استان آذربایجان شرقی انجام شد تا با شناسایی این پیامدها بتوان راه کارهای مناسبی جهت مقابله با خردی و پراکندگی اراضی کشاورزی ارایه نمود. جامعه آماری این تحقیق را بهره برداران بخش کشاورزی ساکن در استان آذربایجان شرقی تشکیل دادند (212926N=). حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران 380 نفر برآورد شد که به روش نمونه گیری طبقه ای انتخاب شدند. ابزار جمع‏آوری اطلاعات پرسشنامه بود که روایی آن با استفاده از نظرات گروهی از اعضای هیات علمی دانشگاه‏های تهران و کشاورزی گرگان و متخصصان حوزه اراضی کشاورزی شاغل در سازمان امور اراضی کشور مورد بررسی، بازبینی و اصلاح قرار گرفت. میزان پایایی پرسشنامه نیز با اندازه گیری مقدار ضریب آلفای کرونباخ برای پیامدهای اقتصادی 81/0، پیامدهای اجتماعی 90/0، پیامدهای فنی 75/0 و پیامدهای مدیریتی 68/0 محاسبه شد. نتایج حاصل از اولویت‏بندی پیامدهای خردی و پراکندگی اراضی نشان داد که از نظر کشاورزان مهم ترین پیامدهای خردی و پراکندگی اراضی کشاورزی به ترتیب شامل افزایش مشکل در تقسیم آب و انتقال آن به مزرعه، افزایش هزینه‏های مربوط به عوامل تولید، کاهش بهره‏وری عوامل تولید، افزایش هزینه‏های مربوط به حمل و نقل و هدر رفتن  زمان در سرکشی به قطعات مختلف بود. همچنین، نتایج حاصل از مدل‏سازی معادلات ساختاری نشان داد که در بین پیامدهای ناشی از خردی و پراکندگی اراضی کشاورزی از نظر کشاورزان، پیامدهای اقتصادی (با بار عاملی 87/0) موثرترین پیامدها بوده‏اند.

    کلیدواژگان: خردی و پراکندگی اراضی کشاورزی، یکپارچه سازی اراضی کشاورزی، تجهیز و نوسازی اراضی کشاورزی، پیامدهای خردی و پراکندگی
  • یاسر محمدی*، فرشته عواطفی اکمل، مینا ضمیری آراسته صفحات 587-602

    هدف از این پژوهش، پیش بینی کیفیت زندگی زنان روستایی به عنوان تابعی از دو مولفه کیفیت تامین مالی خرد و کیفیت فردی بود. روش تحقیق از نوع توصیفی-همبستگی و پارادایم کمی بود. جامعه آماری را همه زنان عضو صندوق های اعتبارات خرد شهرستانهای همدان و کرمانشاه تشکیل داد که اعتبار دریافت کرده و به روش تمام شماری پیمایش شدند. روایی صوری پرسشنامه توسط تعدادی از متخصصین تایید شد و پایایی آن با محاسبه ضریب آلفای کرونباخ  بالاتر از 8/0 به دست آمد. نتایج نشان داد که بیشتر زنان روستایی اعتبارات دریافتی را برای ایجاد یا گسترش یک کسب و کار مصرف نموده و درصد افرادی که پس از ایجاد کسب و کار، دارای درآمد مستقل شخصی شده بودند، از 18 به 30 درصد افزایش یافته است. همچنین، نتایج نشان داد که کیفیت زندگی و ابعاد آن با دوره های مهارت آموزی گذرانده شده رابطه مثبت و با بعد خانوار رابطه منفی و معنی داری نشان داد. چهار متغیر سابقه عضویت در صندوق تامین مالی خرد، درک از کافی بودن میزان اعتبارات دریافتی، میزان درآمد حاصل از شغل ایجادشده و تعداد اشتغال ایجادشده رابطه مثبت و معنی داری با کیفیت زندگی زنان روستایی داشتند. مهم ترین متغیر پیش بینی کننده کیفیت زندگی زنان روستایی، شرکت در دوره های مهارت آموزی قبل از دریافت اعتبارات خرد بود.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، کیفیت تامین مالی خرد، زنان روستایی، کیفیت فردی، صندوق های اعتبارات خرد
  • زهرا خوشنودی فر، عنایت عباسی*، همایون فرهادیان، حسین صالحی ارجمند، عبدالمطلب رضایی صفحات 603-616

    در دانشکده های کشاورزی، عموما برای آموزش از روش سخنرانی استفاده می شود. یادگیری از طریق مشارکت و فعالیت تیمی، یکی از روش های متداول آموزشی در عصر حاضر است. این مطالعه با هدف بکارگیری الگوی طرح تدریس اعضای تیم (Team Member Teaching Design-TMTD) در تقویت رفتار کار تیمی و پیشرفت تحصیلی دانشجویان در دانشگاه اراک انجام شده است.

    روش ها

    در این مطالعه نیمه تجربی، از  طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل استفاده شده است. نمونه های مورد مطالعه دانشجویان گروه گیاهان دارویی دانشکده کشاورزی دانشگاه اراک در سال تحصیلی 98-1397 به منظور مقایسه روش های تدریس سخنرانی و طرح تدریس اعضای تیم (TMTD) بودند.

    نتایج

    در گروه های مورد مقایسه، اثر روش تدریس طرح تدریس اعضای تیم (TMTD) بر پیشرفت تحصیلی دانشجویان نشان داده شد. نتایج آزمون های مقایسه میانگین نیز حکایت از تفاوت معنی دار دو روش تدریس در زمینه تقویت رفتار کار تیمی دانشجویان دارند. این مقاله در مورد اجرای روش تیمی، طرح تدریس اعضای تیم، و پیامدهای آن در تدریس بحث کرده و مسیری برای استفاده موثر از روش های تدریس جهت کسب نتایج بهتر در فرایند تدریس و یادگیری در کلاس ارایه نموده است.

    کلیدواژگان: نظام آموزش عالی کشاورزی، روشهای تدریس سخنرانی و طرح تدریس اعضای تیم، رفتار کار تیمی
  • فاطمه رزاقی، احمد رضوانفر*، سید حمید موحدمحمدی، سید یوسف حجازی صفحات 617-633

    هدف اصلی این پژوهش، بررسی موانع عمده پذیرش و به کارگیری فناوری های GAP در راستای پایداری باغات مرکبات استان مازندران بود. پژوهش از نوع کاربردی و جامعه آماری آن شامل 122361 باغداران مرکبات در روستاهای مربوط به 12شهرستان استان مازندران بود. حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران به تعداد 290 نفر تعیین گردید و نمونه گیری به روش طبقه ای تصادفی با انتساب متناسب انجام شد. ابزار پژوهش پرسشنامه ای بوده که روایی (صوری و محتوایی) آن بر اساس نظر جمعی از کارشناسان کشاورزی پایدار، اعضای هیات علمی گروه ترویج و آموزش کشاورزی و مدیریت و توسعه کشاورزی دانشگاه تهران تایید گردید و پایایی پرسشنامه با استفاده از محاسبه آلفای کرونباخ (بالاتر از 7/0) تایید شد. با توجه به نتایج تحلیل عاملی پنج عامل موانع اطلاعاتی- مهارتی، موانع زیرساختی- نهادی، موانع حمایتی- اقتصادی، موانع روانشناختی، موانع مدیریتی- نظارتی مهمترین موانع بکارگیری فناوری های GAP در راستای پایداری باغات مرکبات بودند. پنج عامل مذکور توانسته اند 27/68 درصد از کل واریانس متغیرها را تبیین نمایند.

    کلیدواژگان: عملیات مناسب کشاورزی(GAP)، موانع، باغات مرکبات، کشاورزی پایدار، بکارگیری فناوری
|
  • Sanaz Karimifard, Reza Moghaddasi *, Saeid Yazdani, Amir Mohammadi Nezhad Pages 377-392

    Earth warming and climate change are one of the most important environmental issues in the world. In Iran, unsustainability of climatic conditions, the lack of uniform distribution of spatial temporal and rainfall changes, and the use of drought management are necessary. In recent years, decreasing precipitation and increasing the temperature of air has caused problems in the agricultural sector and the profitability of crops. In this study, the sensitivity of agricultural products' profitability to fluctuation of climatic variables in Khuzestan province based on combined data was investigated during the period of 1992-2012. The results showed that the fluctuation of climate variables led to decrease in economic profit by 58154.01 thousand Rials per hectare, and contribution of climatic growth to yield of products indicates the high contribution of rainfall. According to the results of the research, it is recommended that farmers' education should be used to counteract the decrease in the profitability of products, given the country's vulnerability to climate change. Creating an agricultural insurance system can also help to stabilize yields from product performance.

    Keywords: Sensitivity to profitability, Climate Fluctuation, temperature, Rainfall
  • Vahideh Ansari *, Farzaneh Hassani Diyarjan, Habibollah Salami Pages 393-412

    It is believed that land fragmentation and small size of the farms causes low productivity and, high cost of production and results in a decrease in the farmers’ net income. Thus, it is worth to study empirically the effects of lands fragmentation on the cost of production. Guilan province is one of the areas where agricultural land Fragmentation is widely observed. Therefore, the main goal of this study is to estimate the effect of agricultural land fragmentation on the production cost of rainfed wheat in Guilan province. To this end, production and cost data of wheat and barley was collected for the crop year 2014-2015 through questionnaires from Deylaman and Malakut regions in the Guilan province. An indirect cost function approach was utilized and the best functional form was chosen using econometric criteria. Based on the estimated parameters of the chosen model, the cost elasticities of all variables including numbers of land fragments were estimated. Results indicate that, the Translog functional form is most appropriately represents production technology of wheat and barley in the study regions. Also, result confirms that fragmentation of land causes increase in the average cost of production and demand for labor input in these two crops. In addition, the estimated scale elasticities reveal an increasing returns production technology in the studied crops. Accordingly, land consolidation and augmentation policies are suggested to reduce average cost of production.

    Keywords: Land Fragmentation, Production costs, functional form, Wheat, Guilan province
  • Zeinab Mirakbari, Mojtaba Mojaverian *, Hamed Rafiee, Hamid Amirnejad Pages 413-427

    The main objective of this research was to design a model for assessing and partitioning the international pistachio market in order to identify Iran's opportunities in these markets. Accordingly, in this paper, the study of market structure, the status of competitors in the market, market access, and the cultural and political adaptation of countries for the years 2001- 2016 provide indicators for clustering target markets in these markets. Subsequently, using international meta-clustering methods, international pistachio market segmentation has been done and homogeneous export clusters have been extracted for Iran's target markets. In this research, using Cummins clustering algorithm, Cummins and Clooney Antes algorithm and also Cummins and hierarchy combination algorithms for clustering of target countries of Iranian export of pistachio were studied. Comparison of the results of the three clustering methods showed that in the Cummins and hierarchical combination algorithms, the resulting clusters display less error. Based on the results of the Davis-Bouldin, Chu-Su, five clusters were identified for Iran's export destination countries for export of pistachios, and the same policy for the countries in each cluster and policy in the target countries of different clusters could lead to increased efficiency of the considered strategies.

    Keywords: Pistachio Exports, Competitive Advantage, Ant colony Algorithm, Target Countries, Clustering
  • Farshad Mohammadian *, Ahmad Samdeliri Pages 429-441

    Given the strategic importance of wheat production in country, optimal applying resources and planning to increase its production efficiency is essential. This study conducted with purpose of evaluate and analyze types of Technical, allocative, economic, revenue and profitability efficiency of wheat producers in Kermanshah Ravansar-Sanjabi Study Area with Using Data Envelopment Analysis (DEA). Data required collected by random stratification method and completion of 100 questionnaires in 2017-2018 crop year. results showed that the mean of technical, management, scale, allocative, economic, income and profitability efficiency were 70.2%, 74.5%, 94.4%, 90%, 67.2%, 73.5% and 26.9%, respectively and it demonstrates the failure of study area farmers in economic production of wheat and profitability. In addition, 74% of surveyed farmers are on increasing, 18% on decreasing and only 8% on optimum return to scale which it seems logical suggestion in order to increase efficiency is increasing scale of production. Therefore, it is recommended to government and relevant authorities that provide context for relationship successful farmers and share their experiences and used methods with others and help farmers by providing extension services and transfer of latest research findings in the field of efficient use of inputs.

    Keywords: Efficiency, Data Envelopment Analysis (DEA), Wheat, Ravansar-Sanjabi
  • Reza Shakeri Bostan Abad *, Mohsen Salehi Komroudi Pages 451-467

    The wide range of factors influencing growth in theoretical foundations and empirical studies and the weakness of conventional methods have led studies to focus on only one aspect of theoretical and empirical growth patterns. This gives rise to uncertainty about specifying or combining variables in the model and estimated coefficients. This uncertainty can lead to bias and inefficiency in estimating the coefficients resulting in inaccurate predictions and inaccurate statistical inference. Therefore, in this study, using the Bayesian averaging method, the influence of the most important factors affecting the growth of Iranian agricultural sector during 1978-2017 was investigated. Using this approach, all possible sub-models are estimated using study variables and then the coefficient of each variable is averaged across the models. The weights in this averaging are determined by the Bayesian rule or the posterior probability of each pattern. In this study, 2048 different models were estimated. The results showed that investment, financial development and oil revenues with the probability of impact of 0.81, 0.67 and 0.42, respectively, are the most important variables affecting the growth of agricultural sector and also the growth rate of agricultural imports with a probability of impact of 0.90 had the most negative effect on the growth of value added. Therefore, investing and financing producers, paying attention to domestic production and setting trade policies on imports should be a top priority in policy making and planning.

    Keywords: Economic Growth Model, Agricultural Sector Growth, Bayes Rule, Bayesian model averaging, Stepwise Selection Algorithms
  • Mohammad Reza Pakravan Charvadeh * Pages 469-485

    Nowadays, the issue of providing food security of vulnerable groups is one of the ‎formidable challenges at the international level. Refugees as one of these vulnerable ‎groups are always considered by governments and improving the situation of their food ‎security is substantial in many developed and developing countries. In this study, the ‎situation of food security of Afghan refugees was assessed in Southern areas in Tehran ‎province, 2018-2019. The needed data was collected via filling out the HFIAS questionnaire and ‎the questions related to socio-economic factors. The results showed that 88.7% of ‎Afghan refugee households face food insecurity in the target areas and prevailing ‎moderate food insecurity is more than mild and severe level (40.7%). The age of headed-‎household, heads' occupation (permanent or seasonal job), income groups (medium and ‎high level of income), the number of employed members, and personal saving are ‎inversely and significantly associated with food insecurity. On the other hand, having a ‎child greater than 18 years old, the number of male children, and head's smoking have ‎a direct and significant association with food insecurity among Afghan refugee ‎household. Therefore, attending to socio-economic factors which were confirmed their ‎significant association with food insecurity in this study is important. Developing ‎employment opportunities, making easier access to banking facilities, the needed ‎education in the line of reducing the consumption of cigarette and decreasing the limited ‎access to the job market are suggestable.

    Keywords: Food security, Afghan refugees, Socio-economic Factors, Tehran, Iran
  • Afsaneh Nikoukar *, Elahe Fazeli Hagh Panah Pages 487-498
    The purpose of this study was identifying the factors affecting Mashhad Citizens’ willingness to pay for herbal teas. Data was gathered through a survey method and completing 368 questionnaires by simple random sampling among citizens of Mashhad in spring and summer of 2017. In order to identify the factors affecting consumers' willingness to pay, the Contingent Valuation Method and Ordered Logit Model were used. Data analysis showed that 50 percent of consumers were willing to purchase 5 to 25 percent additional cost for buying these products. The results of estimated model showed that household income, awareness about health benefits, packaging, lack of essence, supply type, existence of information labels, gender female and consumers’ education level, have positive and significant effects, and age, family size, quality, processing and price of herbal teas have had negative and significant effects on willingness to pay for herbal teas. About 23 percent of the respondents have known the lack of knowledge about the uses of herbal teas and 21 percent of them have known the lack of knowledge about the health benefits of herbal teas as the most important problems for the consumption of herbal teas. According to the results, considering appropriate supply and packaging with information label, and publication brochures to inform consumers about health benefits and uses of herbal teas, can increase willingness to pay and more correct consumption of herbal teas.
    Keywords: herbal teas, Willingness to Pay, Mashhad, Ordered Logit Model
  • Soleil Bakan, Ramezan Jahanian *, Parisa Irannejad Pages 499-512
    Entrepreneurship is one of the important stimulus factor for social and economic development in society development process. Stability of entrepreneurship important as much as entrepreneurship itself. As world face with daily changes in human society and unemployment and lack of prepare training are one of the most important disturbance for many governments. These problems become more serious especially in the field of agriculture in which trained and amateur work force are gathered. Existing theories about the relationship between education and entrepreneurship can be positive and normative. In the normative theory, education must be obedient to the production system, and education will be successful and effective, with high levels of entrepreneurship and a loyalty to business ratio. In the positivist theories, one of which is the theory of human capital, it provides the simplest explanation about the relationship between education and entrepreneurship. Accordingly, the main purpose of the present study is to identify and rank the components of entrepreneurship development, sustainable development in the country’s education system.This research is a descriptive survey, and data collection tool is a two-stage Delphi expert questionnaire. The statistical population of experts includes experts, educational specialists and non-random sampling method was selected with 12 interviews.  Based on the results of two Delphi rounds and consensus panel members and reaching theoretical saturation, 80 indicators identified by experts. Among the all criteria for entrepreneurship development, the highest priority given to individual and economic factors and lowest priority goes to political and cultural criteria.  Educational system is the main factor in mampower training.Therefor it should be identic in cope with changes and be able to solving unempioyment related problems. Considering sustainable entrepreneurship development indicators its expected that the educational system be capable for step forward to find some practical solutions for unemployment through focus on sustainable entrepreneurship development.
    Keywords: Entrepreneurship, Entrepreneurship Development, Sustainable Development, Country Education System
  • Mostafa Zandi Nasab, Seyed Mohammadbagher Jafari *, Mahdi Farmani Pages 513-530

    The purpose of this study was to provide a model for identifying the antecedents for purchasing organic agricultural products focusing on the role of the store image. The study was applied and descriptive. The population of the study consisted of all consumers of organic agricultural products in Bioneshan stores in Tehran, who used the products of this company. About 384 samples were selected using the available sampling method. In order to confirm the validity of the questionnaire, content validity, construct validity and convergent validity were examined. To assess the reliability of the questionnaire, Cronbach's alpha coefficient was used, which was 0.787 for the whole questionnaire. The results of the research show that the price image, brand image, and perceived risk affect the image of the organic agricultural products store. The store image has a significant effect on the perceived quality and perceived value of organic agricultural products and perceived quality has a significant effect on the perceived value and intention to purchase organic agricultural products. Also, the perceived value has a significant effect on the intention to purchase organic agricultural products.

    Keywords: Organic agricultural products, Store Image, Purchase intention, Consumers
  • Mojtaba Palouj, Rasool Lavaei * Pages 531-550

    The integrated chains of meat production in Iran are an example of vertical supply and value chains that all of their stages are managed in centralized structure. These supply and value chains in each of their stages face challenges that affect their performance. This study amid to problem analysis the integrated value chains related to poultry production in Mazandaran. So, Zarbal, Afagh Toyoor and Ajdade Mazandran value chains were studied using a qualitative method. Data were collected using non-participant observation and semi-structured interview techniques from stakeholders, managers and actors in mentioned chains (19 participants). In the process of data analysis, at first, a description was presented about structure of each chain and then, using qualitative content analysis, coding and results interpretation were considered. Findings revealed that State Livestock Affairs Logistics (SLAL) has caused the most damage to the value chains by adopting inefficient policies and inappropriate behaviors. The importance of these policies is that they cover across the chains and specifically affect the market. Indeed, although these chains are faced with challenges in terms of inputs, collaboration agreements, and laws, they are facing more serious challenges due to the ineffective policies adopted by SLAL in the market.

    Keywords: Integrated Production Chains, pathology, poultry Meat
  • Mohammadamin Bahmanibohloli, Mohammadhashem Musaveehaghighi *, Seyed Nematola Musavee Pages 551-564

    The country's water resource depletion is a problem that exerts its effects in various areas such as climate, agriculture, vegetation, wildlife and so on. In this study, using systematic and holistic system dynamics approach, we will analyze and analyze the dynamic relationship between municipal water level and urban green space in Zarghan city. This system model has been simulated and analyzed with Vensim Dss software. The overall results of the simulations and scenarios are that heat islands and construction are among the most important factors in increasing water consumption in the system. Also, the most important factors affecting the reduction of water use, type and amount of vegetation water use in Zarghan municipality are as follows: Annual survey and model simulation for 1385 for twenty years. Actual data were collected from 1385 to 1395. In this regard, the quantitative results of the model show that by reducing the water consumption by defined methods per square meter by 40%, saving 42 million cubic meters of total water over a 20-year simulation period.

    Keywords: Urban Water Consumption, System Dynamics, City of Zarghan
  • Mohammad Shokati Amghani, Khalil Kalantari *, Ali Asadi, Hossein Shabanali Fami, Ali Akbar Barati Pages 565-585

    The existence of irregularity in the ownership and pattern of agricultural land distribution is one of the most important challenges to sustainable agricultural development, which can lead to increase production costs, wasteful time for farmers, and reduce production efficiency. Therefore, the present research was carried out with the aim of analyzing the arable land fragmentation in East Azarbaijan Province so that by identifying these impacts, could be suitable solutions proposed for coping with arable land fragmentation. The statistical society of this research is the farmers of the agricultural sector located in East Azarbaijan province (N=212926). The sample size was estimated using Cochran's formula of 380 people. They selected by stratified sampling method. The research instrument was a questionnaire, that its validity confirmed by a group of faculty members at Tehran universities and Gorgan Agriculture University, and experts in agricultural lands working in Land Affairs Organization of Iran. The reliability of the questionnaire was measured by Cronbach's alpha coefficient: economic impacts=0.81, social impacts=0.91, technical impacts=0.75 and management impacts=0.86. The results of prioritization of impacts of arable land fragmentation showed that the most important effecs of arable land fragmentation were: increase of the problem of water division and its transfer to the other farm, increase of production costs, and decrease of productivity of production factors, increase in transportation costs, and the waste of time in the rebellion to various parts. Also, the results of structural equation modeling showed that economic impacts (with factor load of 0.87) were the most effective outcomes among the impacts of arable land fragmentation.

    Keywords: Land Fragmentation, Land Consolidation, Equipping, renovating agricultural lands, land fragmentation impacts
  • Yaser Mohammadi *, Freshteh Avatefi Akmal, Mina Zamiri Arasteh Pages 587-602

    The aim of this study was to predict the rural women’s quality of life as a function of both microfinance and individual quality in Kermanshah and Hamedan counties. The research method was descriptive-correlational and the paradigm was quantitative. The statistical population consisted of all female members of microfinance funds in Hamedan and Kermanshah cities who have received credits from these funds and were surveyed through census method. The questionnaire face validity was confirmed by a number of experts and its reliability was confirmed by calculating the Cronbach's alpha coefficient (α = 0.8). The results showed that most of rural women used the received microfinances to create or expand a business, and after receiving the microfinance, the percentage of individuals with own income increased from 18 to 30 percent. Also, the results showed that there was a positive and significant relationship between "passed training courses" and rural women’s quality of life and all of its dimensions. But the number of family members showed a significant negative correlation with women’s quality of life. Also, variables of membership years in the microfinance fund, perceived microfinance adequacy, the amount of income generated by the business and the number of created employment showed a positive relationship with the rural women’s quality of life. Ultimately, "passed training courses" were the most important predictor of rural women’s quality of life.

    Keywords: quality of life, Microfinance Quality, rural women, Individual Quality, micro-credit funds
  • Zahra Khoshnodi Far, Enayat Abbasi *, Homayoun Farhadian, Hossein Salehiarjomand, Abdolmotalleb Rezaei Rezaei Pages 603-616
    Objectives

    In the colleges of agriculture in Iran, the lecture is used as a dominated teaching method. Team learning is one of the most commonly used educational methods in the present era. The aim of this study was to compare the Team Member Teaching Design (TMTD) and the regular lecture method on the academic achievement and teamwork behavior of agricultural students.

    Methods

    A within-subject design was followed for two groups in which the first group attended a series of lectures and the second group participated in team teaching. Differences between lecture and team teaching methods were examined for their academic achievement and teamwork. The study samples were taken of the medicinal herb Department of the University of Arak during the academic year of 2018-19. The mean scores of academic achievement and the teamwork behavior of students were compared.

    Results

    In compared groups, the effect of the TMTD method on the academic achievement of students was shown. The results of means comparison tests indicated a significant difference between the two methods of teaching in the field of academic achievement and the strengthening of the teamwork behavior of students.

    Discussion

    The paper further discussed team method implementation and its implication for teaching and proffered the way forward for effective use of teaching methods for better results in the classroom teaching and learning process.

    Keywords: Agricultural education system, lecture, TMTD methods, Teamwork behavior
  • Fatemeh Razzaghi Borkhani, Ahmad Rezvanfar *, Seyd Hamid Movahed Mohammadi, Seyed Yousof Hejazi Pages 617-633

    The main purpose of this study was to investigate the barriers to application of Good Agricultural Practices (GAPs) technologies to sustainable of Citrus Gardens in Mazandaran Province. Population consisted of all citrus farmers in the villages of 12 county of Mazandaran province, a sample of 290 farmers was selected by using proportional random sampling method among 122361 citrus Orchardman. Data were collected by means of a questionnaire. Validity of questionnaire was determined through sustainable agriculture experts of Mazandaran County and some faculty members at University of Tehran, Department of Agricultural Extension and Educatin, Agricultural Management and Development. Cronbach’s alpha was used to estimate the reliability (More than 0.7). The reliability was found to be acceptable. The results of factor analysis showed that technical-informational barriers, infrastructure-institutional barriers, support- economical barriers, psychological barriers, management - control barriers were the five barriers to application of Good Agricultural Practices (GAP) technologies to sustainable of Citrus Gardens. These factors explained 68.27 percent of the total variance.

    Keywords: Good Agricultural Practices (GAP), Barriers, Citrus Gardens, Sustainable agriculture, Establishment of technologies